Hoe geef je mantelzorg-ondersteuning?

Verdeel de zorg in de TimeSteps app

Welkom bij TimeSteps 👋

Je bent als mantelzorger geregistreerd in de app, hierdoor ben je toegevoegd aan het netwerk. Van harte welkom! TimeSteps helpt om de zorg beter te verdelen en mantelzorg minder intensief te maken.

Waarschijnlijk ga je iets ondernemen met degene die dementie heeft. Hier vind je meer informatie over dementie en algemene tips die handig kunnen zijn in de omgang.

 

Wat is dementie?

Dementie is de verzamelnaam voor een combinatie van symptomen die veroorzaakt worden doordat hersencellen afsterven. De oorzaak van dat afsterven is per vorm van dementie verschillend en we weten vaak nog niet wat de oorzaak precies is. Daar wordt veel onderzoek naar gedaan.

Er bestaan meer dan vijftig soorten dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende en de meest bekende is. Doordat het brein hapert, krijgen mensen met dementie in toenemende mate moeite met het uitvoeren van dagelijkse handelingen, plannen en organiseren, dingen onthouden en sociaal gedrag.

Meer algemene informatie over dementie vind je op: https://www.dementie.nl/

Wil je liever een podcast luisteren om een beter begrip te krijgen van dementie? Luister deze informatieve podcast:

Onze tips

Als je iets gaat ondernemen met iemand met dementie kan het handig zijn om onderstaande tips door te nemen. Het zijn soms kleine dingen die de communicatie met elkaar een stuk makkelijker maakt!

Algemene communicatietips

  • Praat met je gezicht naar de persoon met dementie toe en op dezelfde hoogte (kniel of ga op een stoel zitten). Noem eerst de naam als je tegen hem/haar praat, bijvoorbeeld: ‘Peter (wacht even tot je zijn aandacht hebt), wil je een kopje koffie?’
  • Spreek duidelijk en in een rustig tempo.
  • Praat met een vriendelijke stem en een lach op je gezicht.
  • Gebruik gebaren ter ondersteuning van wat je zegt: de krant omhoog houden als je het hebt over iets wat je leest, een drinkgebaar maken wanneer je vraagt of je naaste iets wil drinken, de jas alvast pakken en omhoog houden als jullie ergens naartoe gaan, achter een stoel gaan staan en de leuning pakken als je wilt dat je naaste gaat zitten.
  • Geef rustig de tijd om te antwoorden op je vraag of opmerking. Het kost nu eenmaal tijd om na te denken over een antwoord en het vervolgens ook te formuleren en uit te spreken. Iemand met gevorderde dementie heeft soms een of twee minuten nodig voordat hij op iets kan reageren. Dat betekent dat je zelf ook je tempo moet aanpassen: praat wat langzamer.

Communicatietips bij een verminderd kortetermijngeheugen

Het slechter werkende kortetermijngeheugen en de verminderde concentratieboog zorgen ervoor dat informatie snel vergeten wordt. Een vraag kan bijvoorbeeld steeds opnieuw worden gesteld. Je kunt het vragen ook deels voor zijn door zelf te herhalen wat jullie gaan doen: ‘Ben je klaar? We gaan samen lunchen.’ ‘Wil je nog even naar de wc? We gaan zo lunchen.’ ‘Kom, ik geef je een arm, we gaan lekker lunchen samen.’

Het lijkt wat omslachtig, maar je went er snel aan en het is makkelijker dan steeds dezelfde vraag te moeten beantwoorden. Ook is het handig om dezelfde informatie op verschillende manieren te zeggen:

‘Janneke komt vandaag met ons lunchen.’ ‘Gezellig hè, dat Janneke vandaag komt lunchen?’ ‘Je nichtje Janneke komt over een half uur, ze luncht met ons.’ ‘Zullen we vast samen de tafel dekken voordat Janneke komt om te lunchen?’

Als je de persoon met dementie niet dagelijks ziet, is het goed om je naam te noemen als je binnenkomt: ‘Hallo Peter, ik ben Jeanette.’ Als je over iemand anders praat, gebruik dan zijn naam (en niet ‘hij’ of ‘zij’).

Houd het gesprek concreet, bijvoorbeeld: ‘We gaan met de buren, Thea en Marieke, om elf uur naar de markt.’ Of: ‘Het boodschappenlijstje zit al in de blauwe tas, die ligt op het tafeltje in de gang.’

Wat is mantelzorg?

Tips om mantelzorgers te helpen.

Mantelzorgers zijn mensen die vaak langdurig en onbetaald zorgen voor een naaste in hun directe sociale omgeving, met wie ze een emotionele band hebben. In geval van kinderen of partners van mensen met dementie leven de mantelzorgers veelal ook met hun naaste in één huis. In Nederland zijn 800.000 mensen mantelzorger voor iemand met dementie. Helaas voelt ruim één op de zes mantelzorgers zich overbelast, en dat vaak chronisch.

Mantelzorgers kunnen veel baat hebben bij hulp uit hun netwerk, dus familie, vrienden, buren, vrijwilligers maar ook professionals zoals een thuiszorgmedewerker of de casemanager. Het hebben van een (sociaal) netwerk is daarom erg belangrijk. Om te helpen bij de zorg, om te begeleiden bij afspraken of soms gewoon als luisterend oor. Dat laatste wordt nog weleens vergeten maar kan veel betekenen voor iemand die intensief mantelzorgt. Gewoon af en toe de vraag te stellen ‘hoe is het nou met jou?’ wordt door veel mantelzorgers op prijs gesteld.

Bronvermelding:
Deze tips zijn van de dementie experts van: “Dementie, hoe ga je ermee om?