A title

Image Box text

21 juni 2021

The longest day

Op 21 juni 2021 was het de langste dag. De dag met het langste licht. Vanuit TimeSteps vragen wij aandacht voor alle mensen met dementie in verzorgingshuizen die veel te weinig kunnen bewegen.

TimeSteps voert actie

TimeSteps heeft in samenwerking met Alzheimer Nederland een actie opgezet. Onder de noemer: “Wij vragen jou om met ons mee te bewegen, zodat wij mensen met dementie méér kunnen laten bewegen”, is er geld ingezameld en wordt er aandacht gevraagd voor dit maatschappelijk probleem. 156 Donateurs hebben gezamenlijk €3600,- gedoneerd en er zijn 20 aanmeldingen gekomen van mantelzorgers en verplegend personeel die de 25 km mee hebben gelopen.

Ontvangst bij Alzheimer Nederland in Amersfoort.

De dag in beeld

75% beweegt te weinig

Veel ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen bewegen te weinig. Driekwart van de bewoners in verzorgingshuizen is inactief en in verpleeghuizen geldt dit zelfs voor 9 van de 10 bewoners. Inactiviteit leidt tot een slechtere gezondheid en dat leidt weer tot een toenemende zorgbehoefte. Bewonersgerelateerde factoren als mobiliteitsproblemen, chronische ziekten en de mate van zorgafhankelijkheid kunnen dit verklaren. Een andere mogelijke oorzaak is het ontbreken van betekenisvolle activiteiten voor bewoners.

Door zelf te bewegen hebben wij aandacht gevraagd om anderen te kunnen bewegen.

Zorginstelling Lisidunahof – Leusden

Met een grote groep mantelzorgers en vrijwilligers zijn wij vanaf ons kantoor in Veenendaal te voet naar Alzheimer Nederland gegaan. 25Km.

Het Lisidunahof lag op de route en hier werden we ontvangen door de organisatie. Zij steunen deze actie en bevestigen het belang van meer beweging voor mensen met dementie. Om de actie gelijk in de praktijk uit te voeren liepen er 10 mensen met dementie en 3 verzorgers een stuk met ons mee. Lisidunahof is een expertisecentrum voor jonge mensen met dementie en hier wonen jongeren en ouderen met een vorm van dementie.

TimeSteps

TimeSteps is een social impact organisatie die zich inzet voor mensen met dementie en hun dierbaren.

Ontstaan vanuit de praktijk kijkt TimeSteps vooral naar: wat wél kan.

Met Apps die de zelfredzaamheid, waar mogelijk, vergroten en verlengen.

TimeSteps richt zich op de persoon met dementie die nog thuis woont en moeite heeft met de digitale- en analoge klok, de agenda, handelingen zoals koffiezetten en soms de weg kwijtraken. 

TimeSteps richt zich ook op de familie en vrienden. Zij worden ineens mantelzorgers, een taak die naast het verdriet een flinke belasting kan zijn. Zij krijgen er veel werk bij en worden het ‘externe geheugen’.

App voor mantelzorgers App voor mensen met dementie
Dementie en mantelzorg app
Wij bewegen om anderen te bewegen…”